Visualisera Vår Världsbild -VVV

Projektarbeten, sommaren 1998

Ett av syftena för denna sommarkurs är att de studerande skall lära sig mer om något område inom modern fysik genom att producera WWW-material som sedan kan vara till glädje också för andra. (HTML-kunskapen har kommit på köpet!) Vid början av kursen valde studenterna bland ett stort antal projekt inom våg- och kvant-fysik.

Under sommaren 1998 valde två grupper att arbeta med projekt i ansluting till kvantmekanikens centrala mysterium, Einstein-Podolski-Rosen paradoxen som ligger till grund för tillämpningar som beskrivs inom projekten Kvantteleportation och Kvantdatorer. Kvantteleportations-sidorna kan troligen förstås av gymnasister och andra intresserade, medan sidorna om kvantdatorer troligen kräver vissa baskunskaper från universitetsstudier. (Ämnet skulle dock kunna studeras av en intresserad gymnasist - kanske som ett kompletterande WWW-projekt ? - vi hjälper gärna till!)

Kvantmekaniken påverkar vår världsbild på många sätt. Spelar t.ex. Heisenbergs osäkerhetsrelation någon roll för vår uppfattning av ett deterministiskt universum? Kaosforskningens resultat visar ju att även en mycket liten störning av begynnelse-villkor kan ge drastiska effekter ( fjärilseffekten"). Dessa aspekter har studerats av en grupp som valde att arbeta med Kaos och Determinism just för att de inte visste något om det och ville lära sig. Sidorna vänder sig till en intresserad allmänhet.

Materiens vågegenskaper utnyttjas i elektronmikroskop, som presenteras i projektet Elektronmikroskopi, tänkt för högstadieelever och uppåt. Mer avancerade tillämpningar på bl.a. proteiner beskrivs i projektet Elektrondiffraktion och tillämpad elektronmikrosopi, som troligen kräver en bakgrund från universitetsstudier.

1900-talets fysikforskning har inte bara lett till en revolution av vårt sätt att se på världen, genom bl.a. relativitetsteori och kvantmekanik. Den har också gett oss bomben. "Sedan 1945 bär fysiken Kains märke". Manhattan-projektet har fått en stor symbolisk betydelse. Projektarbetet presenterar delar av historien, men diskuterar också effekterna av strålning och aktuella frågor kring kärnvapen. Bomben ledde till många nya frågor och om man vill arbeta med dessa frågor i skolan kan även ytterligare material vara av intresse.

Material i ett ingenmansland ?

Flera grupper som arbetat med sina frågor i grupp har noterat att det är svårt att hitta material som går bortom ytliga presentationer med vackra bilder utan att komma till den vetenskapliga publikationens otillgänglighet för utomstående. Diskussionerna har ofta lett till att grupperna försöker minska gapet - berätta gärna för oss om de lyckats! Annars hjälper vi gärna till med bakgrund, diskussioner och granskning om ni själva vill producera material för att fylla något hål ni hittat!

Vi hoppas att materialet skall vara till glädje och det vore roligt att få höra av er om ni använder materialet!

Ann-Marie Pendrill och Anders B Jonasson


http://www.dd.chalmers.se/VVV/
Ann-Marie Pendrill, Fysik, GU / Chalmers, 1998-08-14