Härledning av E=mc2

Den kanske för många mystiska formeln E=mc2 är inte så svår som man kan tro. Innebörden och konsekvensen av ekvationen kan visserligen vara svår att förstå men man kan härleda den genom att utgå från den kända lagen om att Arbete (W) är Kraften (F) integrerat över sträckan ( x0 till x1). Vi tittar alltså på vilket arbete som utförs när en kraft (F) får verka på en kropp med massan (m) mellan det att kroppen är i vila och det att den har hastigheten (v).

Samtidigt gäller också att Arbetet (W) är skillnaden i rörelseenergi mellan x1 och x0. Men rörelseenergin vid x0 är noll därför att där är kroppen i vila (vilomassan, jmf. Wk=mc2-m0c2)
Vi kan alltså skriva följande (förväxla ej Arbetet (W) med den Kinetiska energin (Wk)):

Men kraften (F) är tidsderivatan av rörelsemängden (P). Rörelsemängden är ju produkten mellan massan och hastigheten vilket innebär att om vi deriverar hastigheten så får vi accelerationen, allt enligt Newtons andra lag. Märk väl att massan (m) är den relativistiska massan och inte vilomassan (m0).

Byter vi nu kraften (F) i (1) så får vi:

Sträckan x deriverat med avseende på tiden är ju en hastighet (v). Vad vi behöver nu är ett uttryck för dP. Vi använder oss av den relativistiska faktorn 1/sqrt(1-(v2/c2))

Deriverar vi nu rörelsemängden (P) m.a.p. hastigheten (v) så får vi följande:

Detta sätter vi nu in i ekvation 2. Uppmärksamma att integrationsgränserna nu är hastigheterna som svarar mot sträckorna x0 och x1.

Nu löser vi integralen!

I högerledets första term ser vi uttrycket för den relativistiska massan (m) vilket medför att vi kan förenkla ekvationen avsevärt.

Ekvation 7 säger tydligen att den kinetiska energin för en kropp skillnaden mella mc2 och m0c2. Einstein kallade uttrycket m0c2 för kroppens viloenergi, E0=m0c2. Flyttar vi nu denna term till vänsterledet, ja då har vi samlat både rörelseenergin och viloenergin i vänster led. Vi har således ett uttryck för kroppens totala energi (E) som säger att energi och massa är ekvivalent: