Strålning
Experiment 1 îPåvisa infraröd energi som värmeî
Material:
á500W lampa
áTermometer
För att visa att en lampa sänder it värmeenergi eller sk infraröd strålningsenergi, placerar jag en termometer en bit ifrån den starka lampan. Vi ser ganska snart att temperaturen ökar. Det är dock inte bara den infraröda strålningen som bidrar till temperaturökningen, även lampan i sig som blir varm värmer luften runtomkring.
Lite om infraröd
strålning
Infraröd energi är en del av det elektromagnetiska spektret, som vi känner av som värme. Vi kan inte se infraröd strålning med blotta ögat, utan behöver i så fall ta hjälp av en infraröd kamera, en värmekamera. Då värme inte behöver någon materia för att förflytta sig kan kameran läsa av strålningen på håll. Dagens värmekameror är mycket exakta när det gäller att mäta temperatur, och ett bra hjälpmedel när det gäller att t.ex. hitta värmerelaterade fel på maskiner.
Alla föremål som har en temperatur över 273,15°C (den absoluta nollpunkten) avger värme och sänder alltså ut infraröd strålning. En isbit avger alltså infraröd strålning. Ju högre temperatur ett föremål har desto mer infraröd strålning sänder det ut.
Man måste bl.a. ta hänsyn till detta när man bygger broar då betongen och armeringen kan utvidga sig vid uppvärmning. Man bygger då skarvar som består av en rörlig cylinder som brobanan vilar på.
Även järnvägsspår kan utvidga sig vid ökad temperatur. De har också skarvar men när de inte riktigt räcker till kan så kallade solkurvor uppstå.
Även en termostat utnyttjar värme utvidgning då en värmekänslig kropp sluter eller bryter en strömkrets tex. i strykjärn.İ
Vi använder oss av en metallplatta med hål i och en propp som passar precis i hålet vid rumstemperatur. Då vi värmer proppen med en brännare bör då materialets atomer öka i svängning och kräva mer plats. Materialet utvidgas då och kommer inte längre att passa i metallplattan med hål i.
När proppen sen svalnar kommer den att îkrympa ihopî och återigen passa i metallplattans hål.
Då en vätska, gas eller ett fast ämne ökar i temperatur utvidgar det sig. Detta innebär också att då ett ämne ökar i temperatur minskar dess densitet och den varma delen av ämnet blir lättare.
Värmetransport genom strömning kan illustreras på olika sätt. Nedan följer två demonstrationer på strömning, en med hjälp av vätska och en med hjälp av gas.
Utförande
Fyll ett vattenrör. Häll i lite färg. Placera stearinljuset under det ena hörnet av glasröret. Tänd ljuset och observera vad som händer.
Förklaring
Vad man ser då stearinljuset värmer vattnet är att vattnet börjar cirkulera. Detta beror på att vattnet som värms får lägre densitet, blir lättare, och flyter uppåt. Då det varma vattnet åker uppåt trycker det på vattnet ovan och man får en strömning av vattnet i glasröret.
Utförande
Tänd stearinljusen och observera vad som händer.
Förklaring
Stearinljusen värmer luften runt lågorna. Då luften blir varm får den lägre densitet och stiger uppåt. Man får en luftström uppåt vilket får änglaspelet att snurra.
I naturen kan man observera strömning. Havsströmmarna beror på att jorden är kall vid polerna och varm vid ekvatorn. Likaså beror vindens riktning på luftmassornas temperatur.
På varje îstavî fäster man en pappersbit med hjälp av smör. Man värmer sedan upp mitten på denna och ser vilken lapp som lossnar först.
När man värmer upp ett material börjar atomerna nära värmekällan att röra sig mer och mer och det bildas värme, vi får en temperaturökning.
Värmen sprids sedan spontant vidare i staven och får smöret att börja smälta och pappersbiten trillar av.
Teoretiskt sätt är det de ämne som har den största konduktiviteten som lossnar först.
Ämneİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİ Konduktivitet (W/mK)
1 Kopparİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİ 400İİİİİİİİİİİİİİİ
2 Aluminiumİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİ 238
3 Mässingİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİ 79
4 Järnİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİ 82
5 Stålİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİ 45
Enligt tabellen ovan skulle det alltså vara lappen som sitter på kopparstaven som lossnar först.