Demonstration: Värmelära

Helen, Mia, Milena, Erica

Allting är uppbyggt av atomer. En sandstrand ser på långt håll ut som en slät yta. När vi kommer närmare kan vi se allt fler detaljer. Till slut ser vi också de enskilda sandkornen.

På ungefär samma sätt förhåller det sig med ämnena omkring oss. De består också av små delar. Delarna kallas atomer och molekyler. Det är bara den skillnaden att vi inte kan komma så "nära" att vi kan se dem med blotta ögat.

Alla ämnen kan befinna sig i de tre olika fasorna; fast, flytande och gas.

Men det är bara gaser och vätskor som går att komprimera.

Materians partikelkaraktär

Hur stor är en atom? Ta ett A4 papper och klipp det till ett A5, sen till ett A6 osv. så långt du kan. Tänk dig sedan att man fortsätter att klippa till A60 då har du en atoms storlek i handen.

Olika ämnen kan befinna sig i olika aggregationstillstånd vid samma temperatur.

Socker: fast i rumstemperatur — smälter vid sockrets smältpunkt

Is: smälter i rumstemperatur — förångas vid 100°

Vattnet som förångas försvinner inte. Visa detta på en flaska med fryst vatten i. Det blir kondens på utsidan. Detta visar massans bevarande.

Det finns partiklar i luften, luften innehåller något. Ta en tom glasflaska. Ställ den i en bägare med kallt vatten och lägg ett mynt över öppningen. När den blivit riktigt kall flyttar du över den till en bägare med varmt vatten. Vad händer med myntet? Det börjar hoppa.

Man kan komprimera gas. Ta en cykelpump och håll för hålet där luften går ut. Tryck in pumpen, vad händer? Du kan inte trycka ihop den helt men en ganska lång bit. Du har nu komprimerat den luft som fanns i den.

 

 

Diffusion — strävan efter jämvikt

Visa att diffusion sker snabbare i varmt vatten än i kallt vatten. Varför? Molekylerna rör sig snabbare när det blir varmt. Ta två bägare; en med

varmt vatten och en med kallt vatten. Ta två tepåsar, en i varje bägare och se vad som händer.

Gas består av molekyler som rör sig. Om en flaska ammoniak öppnas i ett rum kommer vi efter en stund känna ammoniaklukten.

Ammoniakgasens utbredning i rummet är exempel på diffusion.

Att använda: 1m långt glasrör, 2 st korkar, saltsyra (HCI), ammoniak (NH3) och bomullstussar.

Den ena bomullstussen fuktas med saltsyra och den andra me ammoniak. De sätts samtidigt ini rörets ändar. Korkarna sätts på. En vit rök av salmiak bildas i röret där klorvätegasen och ammoniakgasen reagerar med varandra.

Vad är det som händer? Gaserna strävar efter att blanda sig likformigt med varandra i hela den tillgängliga volymen.

Lycka till !