Sensorer och Brus
Noggrannheten hos en mätning beror i huvudsak på de två första delarna i ett mätsystem. I de flesta mätsystem omvandlas en fysikalisk storhet till en elektrisk signal av en sensor och förstärks sedan av en förförstärkare.
Kursen i Sensorer och brus behandlar hur man på bästa sätt väljer och designar dessa båda komponenterna i ett mätsystem.
Dels behandlas olika typer av sensorer, deras egenskaper och begränsningar. Vad begränsar sensorns känslighet, är det brus, drift eller fysiken som sensorn bygger på. Hur uppstår bruset i sensorn och hur kan man minimera det. Exempel på sensorer som kommer att behandlas är magnetfältssensorer, laddningssensorer, temperatur- och tryck -givare, mikrovågsdetektorer etc., etc.
Dels behandlas hur man anpassar efterföljande förförstärkare, för att utnyttja känsligheten hos sensorn på bästa möjliga sätt. Vilken typ av förförstärkare ska man använda beroende på sensorns impedans, temperatur, frekvensområde mm. Kursen omfattar också olika typer av störningsundertryckning och brus reducering.
Kursen är riktar sig både till fysiker som i sitt framtida arbete i industrin kommer att göra avancerade mätningar och till blivande doktorander som i sin forskning behöver göra känsliga mätningar.
Kursen behandlar sensorer och optimering av de första stegen i ett mätsystem
PT-100: Liten temperaturgivare med korta
svarstider. Tillverkad i tunnfilmsteknik, keramisk platta
med glastäckt platina-film. Halvledarsensor för
detektering och mätning av gaser. T.ex. CO,
Tobaksrök, propan, butan, bensen, alkoholer,
bensinångor mm Temperatursensor som lämnar ut en
spänning som är pro-portionell mot
temperaturen Kapacitiv fuktsensorelement för
mätning av luftfuktighet Trycksensorer lämpliga t ex
mätning av vakuum, tryck,flöde, nivå,
höjd, djup mm Enelektrontransistorn, ett exempel
på en kvantbegränsad laddningssensor