INTELLIGIBILITET

(Georg Henrik von Wright)

Naturen, Människan och den Teknisk-Vetenskapliga Revolutionen

I denna essay ur Humanismen som Livsåskådning diskuterar von Wright (s 69ff) frågan om varför
"inga av de s.k. högkulturer som funnits på jorden före den västerländska, frambragt en teknik av tillnärmelsevis samma betydelse för livets vardag som vår kultur har gjort".
Vi kan inte anföra skäl som "vår kulturs andliga överlägsenhet" eller att "tidigare kulturer saknat en högt utvecklad vetenskap"! von Wright fortsätter med hypotesen "Själva iden att göra vetenskapen till underlagför tekniska tillämpningar var tidigare kulturer i stort sett främmande".
Man kunde säga att vetenskapens förutsättning är tron att verkligheten (naturen) är intelligibel, dvs. att dess byggnad och skeenden är begripliga för tanken, kan beskrivas och förklaras i rationella termer.

s79 "magi och teknologi har gemensamt att båda åsyftar ett herravälde över naturen för människans skull"

"Den vetenskapliga attitydens kärna är insikten och medvetandet att vi inte kan påtvinga naturen våra meningar om dess byggnad och förlopp utan måste rätta våra meningar efter verkligheten" (s. 90)

INTELLIGIBILITETENS KRIS

I "Vetenskapen och Förnuftet" (s90) diskuterar von Wright det han kallar Intelligibilitetens Kris, som antyds redan med den fjärrverkan "Action at at distance" Newton beskriver i gravitationslagen. Med kvantfysikens våg-partikel dualitet blir krisen oundviklig.
http://fy.chalmers.se/~f3aamp/VVV/vWright.html
Ann-Marie Pendrill, Fysik, GU / CTH, 1997-05-17