Efter det att den kapitalistiska eran upplöst då även slavhandeln upphör ersätts detta med industrikapitalismen som ligger till grund för kolonialismen. Anledningen till denna exploatering av länder utanför Europa är att man vill ha kontroll över territorium för utvinning av ädelmetaller och nya råvarumaterial. Fabriker möjliggjorde billigare produktion vilket gav billigare produkter som i sin tur ledde till ökad köpkraft.
Storbritannien och Frankrike som har stora flottor och stora kuster har det bäst utgångsläget att bilda kolonier. Under 1880-talet började denna kapplöpning att kolonialisera världen. För att få en enligt kolonisatörerna en rättvis fördelning samlas man i Berlin och styckar Afrika med hjälp av linjal. I början av 1900-talet (1914) har nästan hela Afrika ockuperats och endast Liberia och Etiopien är självständiga.
Eftersom kolonisatörerna hade mer effektiva vapen och enkelt kunde ockupera områden, påtvinga en arbetsfördelning hade man lagt grunden för ojämnlika värden och jämställde detta med en större intelligens och således en rätt att få utrota andra raser.
Då kolonialmakterna delade Afrika tog man inte hänsyn till etniska grupper utan dessa kunde hamna inom samma territorium. Detta är grunden till dagens inbördeskrig i flera afrikanska länder. Man måste skilja mellan land, nation, stat, folkgrupp osv.
Litteraturseminarium 990129 Under seminariet behandlades boken "Det mångkulturella samhället" av Charles Taylor.
Det värsta vapnet som användes vid kolinisation var en överföring av den då gällande europeiska människosynens människoideal.
Två huvudfaktorer till kolonialiseringen behandlades: Merkantelismen: Få kontroll över råvaror och ta ut skatter av befolkningen. Industrikapitalismen: Skaffa nya marknader eftersom Europa var för litet.
1922 inträffar början på en avveckling av kolonialstyret i och med Egyptens självständighet. Etiopien och Liberia som tidigare varit självständigt attackeras samtidigt av Italien. Självständighetstankar föds och efter andra världskriget då kolonialstaterna försvagats bryter sig flera nationer sig loss från sina förtryckare. Problemen som tidigare omnämnts under föregående seminarium är nu en realitet. Norra Europa som är homogent ur etniskt perspektiv har sin motpol i Afrika där flera etniska grupper lever i samma land. På flera ställen bryter krig ut omgående.
Flera av anledningarna till att Afrika blivit den krutdurk det är idag är den människosyn som Europa påtvingade Afrika men också de demokratiska ideal som förknippas med kolonialtiden. (Egen reflektion: Anledningen till att Islam breder ut sig snabbare än kristendomen i Afrika är den skepsis mot demokrati dvs ett förtryck och människosyn som kolonialmakterna praktiserade.)
Ytterligare två begrepp behandlades: Procedural liberalism: Enheten på själva formen. Substantiell liberalism: Medborgarna hålls samman av gemensamma mål.
Kulturer föds och dör hela tiden: Ex Romarriket är en kultur som försvunnit/blandats och utvecklats i och med andra.
Dessutom togs problemet med hur en minoritetskultur skall behandlas. Vilka rättigheter skall den få utan att den inskränker mot andra kulturer? Vilka lagar skall gälla för olika folkgrupper? I samband med detta diskuterade vi också "...Så här brukar vi göra.". Frågorna saknar enkla lösningar dvs varje fråga måste behandlas separat, något som är svårt eftersom flera vävs samman i varandra.
Kontentan av diskussionen blev: "-Vi är olika men inte olika mycket värda!". Per-Anders