Nanoteknik i undervisningen - Förslag på fördjupningsarbeten

Resa till nanokosmos

Gör en 10-potensskala från 1m ner till atomkärnans storlek. Ge exempel på föremål i olika storlekar. Fokusera sedan på området mikrometer till femtometer. Några frågor att undersöka kan vara: Vilka instrument kan användas för att studera de olika längdskalorna? Vilka begränsningar finns? När (och hur) har man upptäckt/lärt sig använda föremål i de olika storleksordningarna? Ge exempel på användningsområden.

Nanovetenskapens Nobelpris

På vägen till nanokosmos finns många nobelpris. Gå till Nobelprize.org. Titta på listorna över Fysik och Kemipris. Välj ett eller ett par pris att studera närmare i mindre grupper. Presentera för klassen.

Nanoteknik i media

Leta i tidningar efter artiklar med anknytning till nano-vetenskap och nanoteknik. Vilka områden presenteras? Är det dagens tillämpningar eller morgondagens - eller kanske rena spekulationer? Vilka möjligheter och risker presenteras? Studera gärna även utländska tidningar, gärna i samarbete med språklärare.

Nanovetenskap och miljö

Nanotekniken ger möjligherer att göra samma saker med mindre energi och materialåtgång. Den öppnar möjligheter för kontroll av olika ämnen i omgivningen och övervakning av olika miljöer. Kanske ger nya material också risker? Undersök olika möjliga miljökonskevenser och diskutera hur samhället bör förhålla sig.

Nanoteknik för kroppen

Vilka tillämpningar finns i hälso- och sjukvård? Vilka möjligheter skulle nanotekniken kunna öppna? Vilka tillämpningar ska man satsa på? Skall man begränsa användningen?

Nanoteknik för Harry Potter?

Böckerna om Harry Potter är fulla av magi. Men hur är det? Kan några av de magiska föremålen förverkligas med hjälp av dagens nanoteknik - eller skulle de kunna bli möjliga med morgondagens?

Framtidsvision - Unga Spekulerar

Diskutera i grupper visioner för hur samhället 2025 skulle kunna se ut och vilka roller nanotekniken kan spela i det samhället.
http://fy.chalmers.se/~f3aamp/universeum/nano_proj.html Ann-Marie.Pendrill@physics.gu.se