Vill du vara med och forska på framtidens material?

Sökes: En doktorand till Institutionen för teknisk fysik. Arbetet kommer att bedrivas inom ramen för Kompetenscentrum i högtemperaturkorrosion, HTC

Korngränsrelaterad oxidation och korrosion av Ni-bas superlegeringar


Detta projekt kommer att riktats mot bättre förståelse av det så kallade SAGBO (Strain Assisted Grain Boundary Oxidation) fenomenet som begränsar användningen av material i oxiderande miljöer vid närvaro av mekanisk last och vid hög temperatur.

Vid denna process oxideras de belastade korngränssprickorna och kan med tiden växa, under vissa förhållanden, med en katastrofal hastighet. De lokala förhållandena i korngränserna är avgörande för hur känsligt ett visst material är för SAGBO. Det är t.ex. sedan länge känt att ämnen som bor och fosfor är ytaktiva och därför ansamlas i korngränserna och ”förstärker” dessa så att kryphållfastheten oftast dramatiskt kan förbättras med tillsatser av dessa element. Det har också visat sig att sekundära faser i korngränserna har ett avgörande inflytande på känsligheten för SAGBO. De bakomliggande mekanismerna för denna process är dock hittills inte klarlagda. Syftet med detta projekt är att genom en detaljerad undersökning av SAGBO-fenomenet komma en bit på vägen i vår förståelse av denna företeelse. Det kommer att bana en väg för framtagningen av nya material hos vilka försämringen av hållfastheten begränsas samt för förutsägelsen av kritiska lastsituationer som därmed skall kunna undvikas vid konstruktion av känsliga turbinkomponenter. Projektförslaget innebär att undersökningar skall göras med hjälp av korrelationen mellan resultaten från mekanisk testning och högupplösande mikroskopitekniker som analytisk transmissionselektronmikroskopi och atomsondsmikroskopi.

Vem är du?

Du har en civilingenjörsexamen (F, K eller M), filosofie magister i fysik eller motsvarande och är intresserad av att forska inom materialfysik.

Vilka är vi?

Vi är en grupp på drygt 25 personer som jobbar med forskning inom materialfysik. Vårt arbete berör kopplingen mellan materialens mikrostruktur och egenskaper. Vi använder avancerade analystekniker som elektronmikroskopi, atomsond, röntgendiffraktion, mm. Gruppens mål är att med hjälp av kännedom om materialens struktur, ända ner på atomnivå, kunna bygga modeller med vilka man kan förutse materialens egenskaper. På detta sätt kommer man att kunna skräddarsy nya material för framtidens tillämpningar.
 

Kontakta:
Krystyna Stiller, handledare stiller@fy.chalmers.se