BOHMSK MEKANIK
Avsikten med den här labben är att du med simuleringsexempel skall få bekanta dig med en alternativ version av kvantmekaniken, som kallas bohmsk mekanik (eller den ontologiska tolkningen) efter dess upphovsman David Bohm (1917-1992). Det primära är inte att fördjupa sig i den filosofiska bakgrunden, utan att se hur bohmsk mekanik fungerar och vilken förståelse den kan tillföra. Är du intresserad av de filosofiska frågeställningarna ("spelar Gud tärning med världen?", kan en partikel ha bestämd position och hastighet samtidigt?, vad gör elektroner när man inte tittar på dem?, etc.), är det kanske lämpligt med ett kombinerat litteratur- och datorprojekt.
- Labb-PM. Innehåller uppgifter samt en kort redogörelse för bohmsk mekanik och dess förhållande till den konventionella kvantmekaniken.
- Matlabfiler. Några filer som kan vara till hjälp vid lösandet av uppgifterna.
- Noter. Noter till matlabfilerna samt några allmänna råd kring räkningarna.
Litteratur
Labb-PM fokuserar mest på den bohmska mekanikens matematiska struktur, eftersom det är det som behövs för att göra labben. Det finns en del populära framställningar som betydligt bättre förklarar problemen med den hävdvunna (köpenhamns-) tolkningen av kvantmekaniken och hur de problemen hanteras i den bohmska mekaniken. Vad jag särskilt kan rekommendera är följande:
- Sheldon Goldstein, Quantum theory without observers, Physics Today april 1998, s. 38-42. Delar av artikeln finns att ladda ner här.
- David Z. Albert, Bohm's Alternative to Quantum Mechanics, Scientific American, maj 1994, s. 32-39.
- John S. Bell, Speakable and unspeakable in quantum mechanics, Cambridge University Press, Cambridge (1987).
Tillbaka till kvanthemsidan>>
Textansvarig: Staffan Ovesson