Latitud, Longitud och höjd är det mest använda koordinatsystemet idag för allmänt bruk. En referensellipsoid används som referens för att ange positionerna i latitud, longitud och höjd (ellipsoidal höjd; höjd ovanför ellipsoidytan). Nollmeridianen och ekvatorn är referensplanet för att definiera latitud och longitud.
( Ursprunglig bildkälla: Coordinate systems overview)
ECEF X,Y,Z ( Earth Centered, Earth Fixed Cartesian coordinates ) definierar tredimensionella positioner med origo i masscentrum av referensellipsoiden. Z-axeln pekar mot nordpolen. X-axelns riktning är definierad som skärning mellan nollmeridianplanet och ekvatorplanet. Y-axeln följer ett Cartesiskt högersystem genom ett plan 90 grader öst om X-axeln och dess skärning med ekvatorn.
( Ursprunglig bildkälla: Coordinate systems overview)Andra globala system är Universal Transverse Mercator (UTM), Military Grid Reference System (MGRS) m.fl. För den vetgirige
I många sammanhang vill man arbeta i ett plan istället för på en ellipsoid, som t.ex. vid användandet av sjökort och dylikt . Varje land brukar använda den referensellipsoid som bäst passar för det landets förhållande. Därefter får man välja en kartprojektion som bäst uppfyller det tänkta ändamålet. Det är inte helt problemfritt att göra en kartprojektion i planet och man tvingas göra avkall på någon eller några egenskaperna vinkel, längd- och ytriktighet. I Sverige har vi valt en vinkelriktig projektion, Gauss konforma projektion ( kallas ibland Transversal Mercatorprojektor ). Varje land brukar också definiera ett lokalt koordinatsystem anpassat efter den valda avbildningen av jordytan. Sverige, liksom många andra länder, definierar sitt koordinatsystem så att x-axeln representerar en nordriktning ( approximativt ) och y-axeln en ostlig riktning. Z-axeln räknas för det mesta som positiv uppåt. På detta sätt har många länder skaffat sig sitt eget definierade nät baserade på dessa lokala koordinatsystem. I Sverige har vi de heltäckande riksnäten ( ett i planled och ett i höjdled), de kommunala näten o.s.v. .
Fördjupning :
Numera är dock alla nyare svenska sjökort baserade på WGS 84. Därmed gäller det att alltid kolla på den karta eller sjökort som används vilket kartdatum ( dvs vilken referensellipsoid ) som används och sedan ställa in GPS-mottagaren efter detta.
" Som förmodligen redan framgått av ovanstående framställning av de olika koordinatsystemen, kommer naturligtvis problem att uppstå om man skall arbeta i flera av dem. Kanske behöver man omvandla satellitmätningar till rikets system, gå från ett lokalt system till ett annat eller liknande företeelser. I samtliga fall är det ett måste för användbarheten av positionsangivelserna att de transformeras om till det system i vilket de skall komma att utnyttjas. " (Jim R Nordstedt 1993)
Att omvandla koordinater från ett koordinatsystem till ett annat kallas, med matematiska termer, att transformera. Det existerar många olika metoder för att åstadkomma dessa transformationer. Vi tar inte upp dessa i detalj utan intresserade läsare kan läsa mer om detta på följande adress: (INTEGRATED USE OF GPS AND GLONASS: TRANSFORMATION BETWEEN WGS 84 AND PZ-90 , kap 2.COORDINATE TRANSFORMATION APPROACH . )
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |