5. Förslag med konsekvensanalys

Större självständiga utbildningsområden

5.1. Förslagets huvuddrag

För att Chalmers ska utvecklas till en modern högskola föreslår utredningen att såväl grundutbildningens som forskningens organisation förändras. Den modell som utredningen föreslår beträffande grundutbildningen baseras på följande huvudpunkter:

  1. Grundutbildningen indelas i några större utbildningsområden med självständig ledning (se figurer nedan). Dessa områden, som bör vara större än nuvarande utbildningsprogram och sektionsområden, utgör basen för den övergripande utbildningsplaneringen. Ingen sektion bör "äga" ett utbildningsområde. Tänkbar indelning i utbildningsområden diskuteras i Avsnitt 5.3 nedan.

  2. Studierna inom ett utbildningsområde inleds med ett basblock om ca 2 år med relativt fast studiegång. Flera alternativa studiegångar kan förekomma inom basblocket. Samordning inom utbildningsområdet sker i den utsträckning som det befinnes vara rationellt och meningsfullt.

  3. Efter basblocket följer en profileringsdel, där de studerande får läsa mer fritt med rekommenderade studiegångar - i första hand inom utbildningsområdet men med goda möjligheter att läsa kurser och delprogram från andra områden.

  4. Antagning sker normalt direkt till profilområde, men möjlighet till antagning till bredare utbildningsområde med successiv specialisering bör finnas. Det bör vara lätt att byta profil inom ett utbildningsområde även för dem som antagits till profilområde, och möjlighet ska vidare finnas att välja profil från annat område, anpassat till den studerandes bakgrund. Möjlighet ska likaså finnas till individuell studiegång (med givna restriktioner).

  5. Vissa inriktningar, såsom Industriell ekonomi, Miljöteknik och Teknisk matematik, bör kunna läsas som profiler inom samtliga utbildningsområden - tillrättalagda för området i fråga i den utsträckning som bedöms erforderligt.

  6. Övergångar till och från andra utbildningar, främst vid Chalmers Lindholmen och vid Göteborgs universitet, bör underlättas.

Förslagets konsekvenser analyseras i avsnitt 5.4.


Grundutbildningen - en strategifråga

Grundutbildningen är basen för all verksamhet vid Chalmers. Framgång här är en förutsättning för att Chalmers ska lyckas i sin stävan att utvecklas till en ledande högskola. En satsning på grundutbildningen är därför i högsta grad strategisk. Utredningen rekommenderar att Chalmers gör en väsentlig engångssatsning av strategiska medel för att rusta upp och modernisera grundutbildningen över hela fältet.





Allmän utbildningsstruktur

Figur 1. Grundutbildningen indelas i större utbildningsområden, vart och ett omfattande flera av dagens utbildningsprogram/profilområden. Utbildningen inleds med ett basblock om 2 år med relativt fast studiegång - men med flera helt eller delvis separata spår. Därefter följer en profildel med rekommenderade studiegångar (motsvarande dagens program/linjer), där de studerande dock har stor frihet att välja studiegång, i första hand inom utbildningsområdet men i viss utsträckning även mellan dessa. Möjlighet ska även finnas att välja en helt individuell studiegång, uppfyllande vissa minimivillkor. Antagning sker antingen direkt till profilområde eller till bredare utbildningsområde med successiva val mot alltmer specialisering.






















5

5.2. Implementering

Steg 1

Utredningen rekommenderar att den föreslagnautbildningsmodellen implementeras i två steg. I detförsta steget, som kan genomförasomgående, föreslås

Steg 2

I det andra steget rekommenderas att ledningarna förutbildningsprogrammen får i uppdrag att närmare analyserafrågan om eventuell samordning över störreutbildningsområden. I detta arbete bör depågående utredningarna om IT- och bioteknikutbildningarnainordnas. Parallellt härmed bör en översyn avsektionsorganisationen göras.

Vid lämplig tidpunkt kan en interimistiskutbildningsorganisation inrättas, och den fortsattautredningen om utbildningens mer detaljerade organisation och innehåll göras inom denna organisation. Efter en interimsperiod tasställning till utbildningens fortsatta struktur och ledning.

I det fortsatta arbetet föreslår utredningen att dessutomföljande frågor speciellt beaktas:

Dessa åtgärder bör genomföras oberoende av organisationsform.Vissa aktiviteter pågår redan vid Chalmers inom flera av dessaområden, men de bör intensifieras.





Utbildningsstruktur

5.3. Tänkbar utbildningsstruktur

Områdesindelning
I vilka områden utbildningen ev. ska indelas är en känslig fråga som föranlett många kommentarer till utredningen. Utredningen ger inte något slutligt förslag i denna fråga utan rekommenderar att denna diskuteras vidare i en andra utredningsfas. Här redovisas några tankar från utredningen i relation till figuren nedan.

A- och V-utbildningarna har ett gemensamt övergripande mål: att bygga upp det fysiska samhället och dess infrastruktur. Samtidigt har utbildningarna olika karaktär och de studerande olika bakgrund. Det ligger dock en utmaning i att utnyttja hela denna spännvidd för att skapa något nytt, och sektionerna håller på att utveckla ett samarbete för att åstadkomma detta. Utbildningarna kan inte ha engemensam bas, men de bör kunna konvergera mot något eller några gemensamma mål i slutänden, såsom exempelvis Samhällsbyggnad. En förstärkt växelverkan inom profilområden bör därför främjas. Det kan noteras att nya gränsöverskridande utbildningar såsom Urban Planning och Landscape Architecture finns vid flera utländska universitet. Liknande finns även vid svenska lärosäten, bl. a. vid Luleå tekniska universitet och Sveriges Lantbruksuniversitet.

Utbildningsprogrammet i Industriell ekonomi har inte diskuterats mer ingående inom utredningen. I förslaget ingår att utbildning med denna profil ska kunna ges inom samtliga utbildningsområden. Det finns starka önskemål om att utbildningen även ska ges som ett separat program, vilket är fullt möjligt in den föreslagna modellen. Utbildningen ingår då inte i något större utbildningsområde, men en koppling till A- och V-programmen inom det existerande AIV-samarbetet är naturlig.

M-sektionen svarar i dag för tre utbildningsprogram, varav två är av interdisciplinär typ (Automatiseringsteknik och Teknisk design). Sektionen representerar därför i stort ett utbildningsområde av den typ som utredningen för fram. Man har även gjort utbildningsprogrammen mer självständiga genom en långt driven delegation.

Bioteknik är ett viktigt framtidsområde och en lyckad satsning här är en förutsättning för att Chalmers ska lyckas i sin strävan att bli en av de ledande tekniska högskolorna i världen och kunna attrahera kvalificerade studenter och framstående forskare. Biotekniken är i dag knuten till kemisektionen, och självklart finns här starka kopplingar. Området har emellertid starka kopplingar även till Data-IT (bioinformatik), till fysik (biofysik) och till elektronik (bioelektronik). Det är viktigt att biotekniken får en sådan bredd att Chalmers hela potential kan utnyttjas i uppbyggnaden. Tillsammans med GU har Chalmers här för Sverige unika förutsättningar att åstadkomma en högklassig utbildning.

Materialtekniken är ett annat område med starka kopplingar till flera discipliner och teknikområden — kemi, fysik, maskinteknik, byggnadsteknik etc. Ett tänkbart utbildningsområde skulle kunna vara kemiteknik, bioteknik, materialteknik med kopplingar till datateknik, fysik och maskinteknik.

Området Elektroteknik har starka kopplingar till Datateknik, som i sin tur är starkt kopplat till Matematik. I detta komplex ska nu en IT-utbildning läggas in, och detta måste rimligtvis påverka de existerande utbildningarna inom området. Elektroteknik har även stark koppling till fysik. E- och F-utbildningarna har traditionellt stora överlapp vad gäller de grundläggande kurserna i matematik, fysik, mekanik och grundläggande elektroteknik, och på forskningssidan finns stark koppling framför allt genom mikroelektroniken. IT har stark koppling till de flesta andra områden och utbildningar, speciellt Automatiseringsteknik och Bioteknik, som bör kunna profileras mot denna inriktning.

Utbildningsprogrammet Teknisk fysik är här inlagt som ett separat spår utanför de större områdena. Programmet har starka kopplingar såväl till Elektroteknik/Datateknik/IT/Matematik som till kemiteknik (med fysik), materialteknik och bioteknik (biofysik). I den fortsatta planeringen som utredningen rekommenderar, bör fysik ingå i båda dessa planeringsområden. Resultatet av denna studie får avgöra hur utbildningen i fortsättningen bäst bör organiseras.

Vissa ämnesinriktningar bör kunna läsas som profilområden inom samtliga utbildningsområden. Förutom Industriell ekonomi, som redan nämnts, bör detta kunna gälla Miljöteknik/vetenskap och Teknisk matematik. Detta är i stor utsträckning fallet redan idag.



Allmän utbildningsstruktur

Figur 3. Figuren visar en tänkbar indelning i utbildningsområden. Heldragna pilar pekar på några exempel på profiler inom området i fråga, väsentligen svarande mot dagens utbildningsprogram. Streckade pilar pekar på tänkbara profiler från annat område, som bör kunna läsas efter viss komplettering, alternativt att en specialprofil utformas för studerande från basblocket i fråga. Blocken nedtill på bilden representerar profiler som bör vara tillgängliga inom samtliga utbildningsområden. Figuren visar i första hand utbildningsstrukturen. Det mer detaljerade innehållet får fastställas efter fortsatt studium.




Skiss till utbildningsstruktur

5.4. Förslagets konsekvenser

I detta avsnitt analyseras några av konsekvenserna av denföreslagna organisationen.

Ökad flexibilitet
Det har tidigare framhållits i denna rapport att den modell som här föreslås för Chalmersarkitekt- och civilingenjörsutbildning bör ledatill väsentligt ökad flexibilitet och förbättradförmåga till anpassning till förändrade inre ochyttre förhållanden, vilket varit ett av de viktigastemomenten i utredningsdirektiven (se Bilaga 9). Detta åstadkommes främst genom att fomera större utbildningsområden som bildar mer naturliga fora förövergripande planering än dagens sektioner. Med större utbildningsområden bör det bli betydligt lättare att införa nyautbildningar av typen IT, som har många kopplingar till fleradiscipliner/sektioner och till existerande utbildningar. Ett annat sådantområde är biotekniken, som i dag hanteras huvudsakligen inomkemisektionen. Området utgör ett av Chalmers storasatsningsområden, och en ny utbildning måste rimligtvisdiskuteras i ett större sammanhang, innefattande ävenicke-kemiska inriktningar mot matematik/data (bioinformatik), mot fysikoch mot elektronik.

Uppenbarligen kommer det i framtiden att uppstå behov av nyautbildningar av liknande slag - med kopplingar till flerautbildningsprogram och sektionsområden. När sådanautbildningar införes, måste rimligtvis samordning ske mednärmast berörda existerande utbildningar. Någon ellernågra av dessa kan behöva modifieras för atttillräckligt profilera sig mot den nya utbildningen - eller kanskehelt läggas ned. Diskussioner av detta slag är givetvismöjliga att föra i dagens system men skulle enligtutredarens uppfattning väsentligt underlättas omdiskussionerna kunde föras i störregrupperingar. Självfallet kan sådana grupperingar alltidarrangeras ad hoc för varje uppkommen situation, även om dettorde uppstå problem med beslutsfattandet. Detta problem reducerasavsevärt med den föreslagna organisationen.

Givetvis löser inte en indelning i störreutbildningsområden alla gränsdragningsproblem. Dessa kommeralltid att förekomma. En ändamålsenlig organisation kandock minimera dessa problem.

Ökad valfrihet. Individualisering
Antagning sker normalt till profilområde, men möjlighet till antagningtill bredare utbildningsområde utan specialisering bör studeras. Bredare ingångar ger en ökad valfrihet för studenterna - möjlighet för dem somså önskar att göra successiva val inom ett större område - i första hand efter rekommenderadestudiegångar. De som redan från början antagits till en vissprofil (program), ska givetvis vara garanterade att kunna följa detta spår.

Utbildningens status
Frågan om grundutbildningens status är viktig. Detta ärfrämst en atttitydfråga, men klart är att organisationen i hög grad kan påverka attityden. I dagens organisation har grundutbildningen enunderordnad ställning. Även om vicedekanerna förgrundutbildningen i flera fall har en omfattande delegation fråndekanus, kandetta inte ändra på det faktum att det är dekanus somytterst är ansvarig för grundutbildningen. Dekanus utservicedekanus och bestämmer vilken grad av delegation som skatillämpas. Detta påverkar attityden bland forskare ochlärare. Det är viktigt att lyfta upp grundutbildningens status tillparitet med forskningens. Viktigt för attityden är vidare deninställning som högskoleledningen intar. Bestämmer mansig för att prioritera grundutbildningen, påverkar detta ihög grad attityden i organisationen.

Införandet av utbildningsenheter med formell ställning och självständigt ekonomiskt ansvar skulleenligt mångas bedömning starkt bidra till att höja grundutbildningens status.

Ämnesansvar
Vilka är då problemen med den föreslagnaorganisationen? Ett problem som tidigare har berörts (Kapitel 4)är risken för att en separation avgrundutbildningsorganisationen från sektionsorganisationen kanleda till minskat engagemang från forskare/lärare igrundutbildningen. Denna risk är reell och måstedärför analyseras ingående. En väg som utredningenvill peka på för att reducera denna risk är att geinstitutioner/forskargrupper ett mer väldefinierat ansvar förolika utbildningsmoment. Ett sätt kan vara att införasynliga ämnesansvariga lärare, dvs lärare som harett mer kontinuerligt ansvar för ett ämne eller del avämne. Inom vissa sektioner tillämpas detta redan idag, menansvaret är i allmänhet mindre väl uttalat.

Det är enligt utredarens uppfattning de mindre producerandeenheterna som är naven i en utbildningsorganisation. Dessamåste få tillräcklig stimulans och incitament föratt utveckla kvaliteten hos sin produkt. Då kan man enligtutredarens uppfattning få ett betydande — och kanske t o mökat — engagemang från lärarkåren ävenmed en från sektionerna separerad ledningsorganisation förgrundutbildningen.

Ansvaret för att bygga upp en väl fungerandeutbildningsproduktion ligger i utredningens förslagfortfarande på sektioner och institutioner, vilka är deutbildningsproducerande enheterna. Det är viktigt att demindre enheterna även inom en storinstitution fårtillräckligt ekonomiskt incitament för sina insatser, vilketinte är fallet om inkomster från utbildningen anonymtläggs på storinstitutionens kistbotten. Ett större antalproducerande enheter leder även till en konkurrenssituationsom kan verka befrämjande för kvaliteten. Det är sant att detför många kurser finns inte någon alternativproducent, men det beställande organet har alltid viss frihetatt välja mellan olika kursmoment även vad gällerobligatoriska sådana och prioriterar givetvis dem som ges med högkvalitet. Vad gäller valfria eller frivilliga kurser ärkonkurrenssituationen än mer uppenbar. I ett system med mindreoberoende producerande enheter spelar det mindre roll ombeställaren är den egna sektionen eller en oberoendeutbildningsnämnd.

Ekonomiska konsekvenser
Vilka ekonomiska konsekvenser kan det lagdaförslaget få?Utredningen har inte i detalj studerat denfrågan. Omorganisation av utbildningsadministrationen kan iett övergångsskede leda till ökade kostnader. Detbör dock vara möjligt att i allt väsentligt utnyttja befintlig personal. De större utbildningsenheterna bör i stället leda leda till administrativ rationalisering och effektivisering, och framför allt kunna leda till samordningsvinster ifråga om kursutveckling m m. Den större valfriheten för destuderande bör dessutom förhoppningsvis leda till enbättre genomströmning. Dessa faktorer börkunna såväl reducera kostnaderna som öka intäkterna.

En omläggning av utbildningen medför givetvis extrakostnader. Detta bör emellertid ses som en investering, vilken utredningen rekommenderar att denfinansieras med särskilda strategiska medel.

Fort- och vidareutbildning — livslångt lärande
En av de viktigaste slutsatserna från projektet Teknisk Framsyn (Bilaga 1) är att fort- och vidareutbildning —livslångt lärande — kommer att få alltstörre betydelse i framtiden och kanske kommer att dominera denframtida utbildningen på ett sätt som man hittills knappastföreställt sig. Den förändrade strukturen påarbetsmarknaden och den ökande individualiseringen i samhälleti kombination med den snabba tekniska utvecklingen förväntasleda till att återkommande utbildning varvad medförvärvsarbete blir ett allt vanligare mönster. TekniskFramsyns utbildningspanel (nr 8) betonar vikten av att universitet ochhögskolor anpassar sitt utbildningsutbud till denförändrade situationen. För det livslångalärandet kommer den nya tekniken, inte minst IT, att spela enavgörande roll. För att möta den nya tiden rekommenderarpanelen de högre läroanstalterna att i högreutsträckning utnyttja den moderna tekniken i undervisningen, attutveckla det internationella samarbetet, att samverka mer inom landet,att öppna tillträdet till högre utbildning och attpröva nya sätt att organisera ettlärosäte.

Det ingår inte direkt i uppdraget för denföreliggande utredningen att närmare studera fort- ochvidareutbildning, men utredaren är angelägen attframhålla att Chalmers vid den reformering av grundutbildningensom nödvändigtvis måste genomföras noggrant beaktardetta växande behov. Denna fråga är nuföremål för en särskildutredning vid Chalmers. I detta sammanhang är kopplingen tillden treåriga utbildningen på Chalmers Lindholmen av stor vikt,liksom samarbetet medGöteborgs universitet och andra högskolor i regionen (sevidare nedan).

Koppling till Chalmers Lindholmen och Göteborgs universitet
Det har framhållits från många håll attkopplingen mellan civilingenjörsutbildningen och den treårigaingenjörsutbildningen vid Chalmers Lindholmen börförbättras. Om utbildningarna vore bättre anpassade tillvarandra skulle antalet avhopp sannolikt kunna reduceras. Hur denna samordning ska arrangeras i mer detalj fallerutanför ramen för detta uppdrag. Detta bör diskuteras isamband med den mer detaljerade genomgång av de olikautbildningsområdena som denna utredning rekommenderar.

Som framhållits är samarbetet med ChalmersLindholmen av speciell vikt då det gäller fort- ochvidareutbildning. För att möta det stora behov som av allt attdöma kommer att uppstå bör även ett samarbete organiserasmed andra högskolor i Väst-Sverige. En formell strukturför sådant samarbete existerar redan, och det ärangeläget att samarbetsorganisationen utnyttjas för attfrämja detta ändamål.

En speciell ställning intar samarbetet med Göteborgsuniversitet. Sedan sextiotalet finns, som redan framhållits iKapitel 3, ett formaliserat samarbete inom grundläggandenaturvetenskap - matematik, fysik och kemi - och sedan ett tiotal årinom miljöområdet. Den uppbyggnad av bioteknisk forskning ochutbildning som nu pågår kräver ett omfattande samarbetemellan de två lärosätena. Detsamma gäller denutbyggnad av IT-verksamheten som har beslutats, inkl. uppbyggnad av dennya IT-högskolan.

Det ökade krav på individualisering av utbildningen, somförväntas komma inom en snar framtid, kommer också attleda till förväntningar på en bättre samordning av utbildningarna vid Chalmers och Göteborgs universitet, speciellt inommatematisk-naturvetenskaplig fakultet. Med exempelvis en treårigutbildning vid GU inom grundläggande matematik/naturvetenskapbör det vara möjligt att fortsätta med encivilingenjörsutbildning inom flera områden utan störretidsförlust. Likaså bör det vara möjligt att eftergenomgånget basblock inom exempelvis fysik/elektro/data ellerkemiteknik fortsätta meduniversitetsutbildning. För att underlätta sådanaövergångar bör man på båda sidor seöver de regler som nu gäller då det gäller atttillgodoräkna sig utbildningsmoment från det andralärosätet.

I detta sammanhang vill utredningen rekommendera att även frågan om införande av teknologie kandidat- ochmagisterexamina tas upp på dagordningen.