2. Utredningen

2.1 Direktiv

Den utredning om organisationen av Chalmers Arkitekt- ochcivilingenjörsutbildning, som nu föreligger, hade sinupprinnelse i diskussioner i Chalmers Fakultetsråd omutbildningsformer och former för förnyelse. Utredaren fickunder 1998av Rådet ett uppdrag att analysera grundutbildningens struktur ochstyrning och lämna förslag till förbättringar. Detta uppdrag utvidgades sedan av högskoleledningen 1999-01-25 (Bilaga 9) till att inkluderasåväl organisation och ledning av utbildningsprogrammen somsektionsstrukturen.

Ett utdrag ur direktiven återges här.

Uppdraget har efter diskussion istyrgruppen huvudsakligen begränsats tillgrundutbildningens struktur och ledning samt grundutbildningens relationtill sektionerna.



Kapitel 2. Bakgrundsanalys

2.2. Utredningens arbetssätt

Utredningsarbetet har övervakats av en styrgrupp, bestående av

Rektor Jan-Erik Sundgren
Prorektor Bo Egardt
Vicerektor Said Irandoust
Fakultetsrådets ordförande Peter Jagers
Roger Johansson från Rektors kansli
Ing-Britt Svensson från utbildningsbyrån
Studentkårsordförande Maria Alm/Andreas Eklöf
Utbildningsutskottets ordförande Madeleine Söderberg(adjungerad under våren 1999) och Magnus Holmström (fr o m hösten 1999).

Styrgruppen har sammanträtt 7 gånger.

Vidare bildades en referensgrupp, bestående av

Nils-Herman Schöön, tidigare dekanus för K-sektionen,ordförande
Björn Jonson, tidigare dekanus för F-sektionen
Olle Nilsson, tidigare dekanus för ED-sektionen
Ann-Marie Wilhelmsen, tidigare dekanus för A-sektionen
Anders Ulfvarson, vicedekanus för M-sektionen
Sofia Börjesson, vicedekanus för I-sektionen t. o. m. jan. 2000
Nils-Erik Wiberg, V-sektionen
Ivar Gustafson, MD-sektionen
Ulrika Claeson, representant för forskarstuderande
Benny Stridsberg, teknologrepresentant
Tomas Alexandersson, teknologrepresentant
Michael Andersen, teknologrepresentant.

Till gruppen har adjungerats Ola Sabel och Ing-Britt Svensson, vilka har assisterat i utredningensarbetet. Referensgruppen har sammanträtt 12 gånger.

Under hösten har referensgruppen intervjuat ledningarna församtliga sektioner och civilingenjörsprogram samt ett antal andraföreträdare för verksamheten. Utredningen ocksåfått en presentation om den avslutade IT-utredningen och haftlöpande kontakt med den pågående bioteknikutredningenliksom med utredningen om Människa-Teknik-Samhälle(MTS). Utredningen har även haft kontakt med ledningen förChalmers Lindholmen. En hearing har anordnats med representanterför näringslivet. Representanter för utredningen harvidare besökt ett antal lärosäten med tekniskautbildningar, såväl inom som utom landet (Bilaga 5).

Utredningen har arbetat öppet och presenterat sina tankar vidett flertal möten inom Chalmers och på studentkåren(fakultetsrådet, högskolans ledningsgrupp,högskolans utbildningskommitté, vicedekangruppen mm). Vidare har utredningen presenterats och diskuterats påtvå öppna sektionskollegier, ED och M. Tvåstatusrapporter har funnits tillgängliga på nätet, denförsta från juni 1999 (Bilaga 8) och den andra från november 1999 (Bilaga 7). Vidare har olika versioner av slutrapporten funnitspå nätet sedan början av februari 2000. Ett betydandeantal kommentarer har inkommit och dessa har refererats i Bilaga 4 med en sammanfattning i Avsnitt 4.5.

En specialstudie över beslutsstruktur och organisation vidChalmers sektioner och utbildningsprogram har genomförts avÅke Frisk, tidigare utbildningschef vid Linköpingsuniversitet (Bilaga 2 och Avsnitt4.3). Vidare har Ola Sabel, som assisterat under helautredningen, genomfört intervjuer med samtliga sektioner inomChalmers studentkår (Bilaga 3 och Avsnitt 4.4). Visst statistiskt material harframtagits av Ing-Britt Svensson vid utbildningsbyrån, främströrande sektionernas köp och försäljning avutbildning, vilket redovisas iBilaga 6 .

I utredningens direktiv diskuteras även översyn avsektionsstrukturen, men utredningen har efter beslut i styrgruppenkoncentrerat sig på utbildningens struktur och organisation. Dentreåriga ingenjörsutbildningen omfattas inte direkt av dennautredning. Frågan om koppling mellan de båda utbildningarnaska dock behandlas.



Skiss till utbildningsstruktur

2.3. Utredningens mål.

I den första statusrapporten från utredningen i juni1999 (Bilaga 8) framhölls att Chalmers har sommål att utvecklas till en av de ledandetekniska högskolorna i världen och att denna utredningär ett led i att nå detta mål. Där framhöllsvidare:

"Chalmers har i dag en mycket hög teknisk ochvetenskaplig kompetens över ett brett spektrum avteknikområden. En första förutsättning för attChalmers ska nå upp till sitt övergripandemål att bli en av de ledande tekniskahögskolorna i världen - vad avser såvälgrundutbildning som forskning - är att den befintliga potentialenutnyttjas på ett optimalt sätt. Det ärutredningens målsättning att bidra till att detta kanrealiseras."

Inom denna ram identifierades ett antaldelmål: